Specialisten in bouwrechtaanbestedingsrechtomgevingsrechtonroerend goedrechtinsolventierechthuurrecht

scroll omlaag

Heijltjes advocaten

Bouwen en ontwikkelen, daarin zijn zij specialist.

Advocaten van Heijltjes adviseren en procederen met name over grondverwerving en -exploitatie, bestemmingplanprocedures, omgevingsvergunningen, aanbestedingen, aannemingsovereenkomsten, en uitvoeringskwesties (bouwtijd, gebreken, meer-/minderwerk).

Zij staan bekend om hun expertise en ervaring in het bouwrecht. Regelmatig voeren zij procedures bij de Raad van Arbitrage in Bouwgeschillen, de burgerlijke rechter of de bestuursrechter.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Nieuws

De publicatie van de UAV 2012 (versie 2025)

Op 26 februari 2025 is een nieuwe versie van de UAV gepubliceerd: de UAV 2012 (versie 2025). Ten opzichte van de UAV 2012 zijn enkele redactionele wijzigingen doorgevoerd en is de regeling over de aansprakelijkheid na oplevering (§ 12) aangepast. Deze aanpassing was nodig vanwege een rechtsonzekerheid. Hoewel deze aanpassing een deel van de rechtsonzekerheid wegneemt, blijft er nog steeds een risico op discussie bestaan. In deze bijdrage lichten wij de belangrijkste wijzigingen en aandachtspunten toe.

Lees het volledige bericht

Actueel: vervaltermijnen in contracten met consumenten zijn volgens het Gerechtshof Amsterdam niet langer houdbaar

Uitspraak Hof Amsterdam 17 december 2024 (ECLI:NL:GHAMS:2024:3490) Zoals bekend bevatten de meest gebruikte algemene voorwaarden in de bouw – de AVA en de UAV – termijnen van 5 en maximaal 10 jaar voor aansprakelijkheid voor (ernstige) verborgen gebreken. Het vervalbeding na 5 jaar opgenomen in artikel 16.3 van de AVA 2013 is in een uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam van 17 december 2024 onredelijk bezwarend geacht en moet daarom jegens consumenten buiten toepassing worden gelaten. De vervalbedingen van aansprakelijkheid in de AVA 2013 (ook versie 2023 voor consumenten), de UAV 2012 en wellicht ook in de DNR 2011 staan hiermee op de tocht in de gevallen dat de opdrachtgever consument is.

Lees het volledige bericht

Uitloopkosten in een bouwproject: geen ‘schade’

Bij uitloop van een bouwproject ontstaan extra kosten voor de aannemer. Het is in de juridische wereld gebruikelijk deze als 'schade' te benoemen. Dat is in veel gevallen onjuist, met name als de oorzaak van de uitloop in de (risico)sfeer van de opdrachtgever ligt. Met het woord 'schade' wordt de rechter op het verkeerde been gezet. Ten nadele van de aannemer. Het gaat om extra uitvoeringskosten in het primaire productieproces. Waarover de hoge wettelijke handelsrente kan worden gevorderd.

Lees het volledige bericht