Taxichauffeurs hoeven taxi’s niet terug te geven

Geplaatst op 09 nov 2016 Taxichauffeurs hoeven taxi’s niet terug te geven

Ex-werknemers van het failliete Klomp Groepsvervoer uit Ede hoeven de taxibussen waar zij retentierecht op uitoefenen niet af te geven. De rechtbank in Alkmaar heeft dat in kort geding bepaald. Dat is opvallend want voor het eerst is geoordeeld dat werknemers ook een retentierecht kunnen inroepen op eigendommen van een derde. De taxibussen zijn namelijk eigendom van een leasemaatschappij.

 

Het was voor de taxichauffeurs alles of niets: als de chauffeurs de busjes hadden moeten inleveren, zouden zij nooit meer iets van hun onbetaald loon gezien hebben. Klomp is immers failliet. De chauffeurs kunnen nu de taxibusjes als onderpand houden totdat de leasemaatschappij alsnog een garantstelling heeft verstrekt of in een bodemprocedure is uitgemaakt hoeveel de chauffeurs nog te vorderen hebben en of zij daarvoor inderdaad de lease-busjes mogen laten veilen.

 

In totaal heeft FNV Taxi namens 66 ex-chauffeurs van Klomp Groepsvervoer het retentierecht ingeroepen. Voor de meeste chauffeurs is een regeling getroffen, waarmee de rechten behouden blijven en de busjes gewoon weer ingezet zijn door de betreffende leasemaatschappij. Voor 10 busjes wilde de leasemaatschappij dat niet.

 

Minke Jansma van FNV Taxi: ,,Deze uitspraak is van belang voor vele werknemers die de dupe dreigen te worden van het faillissement van hun werkgever. Ook voor bus en vrachtwagenchauffeurs of voor mensen die andere middelen onder zich hebben zou dit een goed middel kunnen zijn om vorderingen alsnog geïnd te krijgen."

Terug naar het nieuwsoverzicht