Nieuws

Retentierecht, uitsluiten en opheffen

De bouw van de Galaxy Tower, een 90 meter hoge toren met ruim 300 woningen en een hotel met 250 kamers in het centrum van Utrecht, begon in 2018 en had in 2021 af moeten zijn. Aannemer Ballast Nedam en Opdrachtgever De Lelie Vastgoed (DLV) liggen echter al jaren met elkaar in de clinch. Het werk ligt al lange tijd stil en Ballast Nedam oefent het retentierecht uit. De Rechtbank Amsterdam heeft in Kort Geding beoordeeld of het retentierecht moet worden opgeheven en zo ja, onder welke voorwaarden.

Lees het volledige bericht

Overmatige regenval en dode bomen voor rekening en risico van de (GWW-)aannemer?

Na enkele droge zomers hebben we dit jaar te maken met overmatige regenval. In meerdere nieuwsberichten wordt voorspeld dat de komende tijd waarschijnlijk veel bomen sterven, doordat deze verdrinken in de overvloedige neerslag. Aannemers van GWW-projecten kunnen hierdoor worden geconfronteerd met schade aan het nog niet opgeleverde werk of gebreken die na oplevering (tijdens een eventuele onderhouds- of garantieperiode) aan de dag treden. In veel gevallen komt dit niet voor rekening en risico van de aannemer.

Lees het volledige bericht

Werken met zzp’ers? Wakker worden!

Het kabinet wil schijnzelfstandigheid aanpakken en het werkgeversgezag verduidelijken. Vanaf 1 januari 2025 gaat de fiscus actief onderzoeken of ingezette zzp’ers echt zelfstandigen zijn of feitelijk onder uw gezag staan en dus werknemers zijn. Dit kan gevolgen hebben voor loonbelasting en premiebetaling.

Lees het volledige bericht

Vertraging bouw door nutsbedrijven

De aansluitplicht op het elektriciteitsnet blijft de gemoederen bezighouden. Een tekort aan personeel levert in dit geval geen overmacht op. Lees hier het hele artikel.

Lees het volledige bericht

Hoge Raad: aannemers sneller aansprakelijk voor schade aan belendende gebouwen

De Hoge Raad heeft in een zeer recent arrest ECLI:NL:HR:2024:17 de aansprakelijkheid van de aannemer voor de schade aan belendende percelen uitgebreid door te oordelen dat een aannemer - ook als hij zorgvuldig heeft gehandeld - aansprakelijk kan zijn voor de schade van derden die ontstaat bij het uitvoeren van werkzaamheden.

Lees het volledige bericht

Het sterke retentierecht iets afgezwakt

Het retentierecht is een uitstekend pressiemiddel voor aannemers tegen wanbetalende opdrachtgevers. Dat recht wordt door de Hoge Raad wat beperkter uitgelegd dan uit de wet lijkt voort te vloeien.

Lees het volledige bericht

Naast de spijker geslagen, over schuldverdeling tussen aansprakelijke partijen in het bouwproces.

In deze bijdrage geeft Wim Heijltjes een korte beschouwing over de toepassing van art. 6:101 BW door de Raad van Arbitrage in bouwgeschillen (hierna: Raad). Het gaat over de schuldverdeling in geval van enerzijds fouten in het ontwerp van de opdrachtgever en anderzijds de schending van de waarschuwingsplicht door de aannemer. Meer weten: op 28 september a.s. komt dit aan de orde in de IBR-studiemiddag over de informatie- en waarschuwingsplicht. Voor nadere gegevens en aanmelding kunt u de volgende link kopiëren: https://www.ibr.nl/onderwijs/privaatrecht-onderwijs/waarschuwingsplichten-in-het-bouwrecht/.

Lees het volledige bericht

Gevolgen van het Didamarrest beginnen zich af te tekenen

Het is voor de overheid lastig maar niet onmogelijk om zaken te doen met een bepaalde partij zonder eerst een selectieprocedure te houden. Dan moet wel goed gemotiveerd worden waarom de beoogde partij een bijzondere positie heeft die haar meer geschikt maakt dan andere mogelijke gegadigden. Partijen die onder verwijzen naar “Didam” een beroep doen op het gelijkheidsbeginsel moet wel kunnen aantonen dat zij de plannen zoals die voorliggen ook en onder vergelijkbare voorwaarden hadden kunnen uitvoeren.

Lees het volledige bericht

De nieuwe Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp). Wat verandert er?

Door het verbeteren van de schuldhulpverlening wil het kabinet het aantal problematische schulden terugdringen. Een van de maatregelen is het aanpassen van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. De nieuwe wet treedt op 1 juli 2023 in werking. Wat zijn de grootste veranderingen?

Lees het volledige bericht

Vakantierechten in de tijden van krapte op de arbeidsmarkt: verval en verjaring

Recent liet de Hoge Raad zich uit over vakantierechten: wat is de waarde van een vakantiedag? Wanneer vervallen of verjaren die rechten? Ruud de Quay schreef er een artikel over: Vakantierechten in de tijden van krapte op de arbeidsmarkt: over verval en verjaring. En wat is zo’n verlofdag eigenlijk waard?

Lees het volledige bericht