Nieuws

De nieuwe stikstofaanpak zorgt voor perspectief in de bouw

Op 9 maart 2021 heeft de Eerste Kamer de nieuwe Stikstofwet aangenomen. Daarmee ligt er, bijna twee jaar nadat de Raad van State een streep zette door de toen geldende regels om de natuur tegen stikstof te beschermen, weer een wettelijke basis om huizen te bouwen en wegen aan te leggen. De kern van de wet is dat op basis van een gedeeltelijke vrijstelling van de Natura2000-vergunningsplicht bouwprojecten moeten kunnen doorgaan, terwijl er tegelijkertijd minder stikstof in de natuur komt.

Lees het volledige bericht

De verliezer betaalt de proceskosten, toch?

Normaal gesproken wordt de partij die een procedure verliest veroordeeld in de proceskosten en in de door de andere partij gemaakte kosten. De verliezende partij hoeft niet de werkelijk door de andere partij gemaakte kosten te vergoeden, maar slechts een deel daarvan. Toch kunnen die kosten behoorlijk oplopen.

Lees het volledige bericht

Vacature professional op het gebied van Civiel Recht

Heijltjes Advocaten is op zoek naar een professional op het gebied van Civiel Recht. Ben je advocaat, heb je enige jaren ervaring en ben je toe aan een volgende stap in je carrière? Lees dan verder!

Lees het volledige bericht

Vacature ervaren professional op het gebied van Bestuursrecht/Omgevingsrecht

Ben je advocaat, heb je (bij voorkeur) deels een eigen praktijk en ben je toe om je aan te sluiten bij ons nichekantoor? Lees dan verder!

Lees het volledige bericht

Vacature WO-stagiaire

Ons kantoor heeft binnenkort weer plek voor een enthousiaste en ambitieuze WO-stagiair(e) voor circa 3 dagen in de week voor de duur van 3 maanden.

Lees het volledige bericht

Inhalige opdrachtgever krijgt deksel op de neus bij bouwtijdoverschrijding

Opdrachtgevers hebben nogal eens de neiging een hoge boete voor overschrijding van de bouwtijd op te nemen in de aannemingsovereenkomst. Dat moet dan wel zorgvuldig gebeuren, zo ondervond een opdrachtgever die zich van de rechtbank rijk mocht rekenen maar bij het gerechtshof de deksel op de neus kreeg.

Lees het volledige bericht

Geen avondklok voor de bouw

De avondklok die op 23 januari jl. is ingevoerd geldt niet voor de bouw. In de bouwbranche wordt namelijk gewerkt op basis van het protocol “Samen veilig doorwerken”. De nieuwe maatregelen leiden niet tot aanpassing van dat protocol.

Lees het volledige bericht

Lagere huur door corona, het kan!

Nu de overheid een lockdown heeft ingesteld om de coronacrisis te beteugelen moeten veel ondernemingen hun deuren sluiten. Net als bij de eerdere verplichte sluiting zullen ondernemers in de problemen komen met het betalen van hun maandelijkse lasten, waaronder de huur. In bepaalde gevallen kan een huurder met succes een huurverlaging vorderen.

Lees het volledige bericht

Geen vergoeding van immateriële schade voor ongemak wegens herstelwerk

Een opdrachtgever vorderde recent in een procedure bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw een schadevergoeding van € 10.000,00 plus € 1.000,00 per kalendermaand totdat alle oplevergebreken volledig zouden zijn hersteld plus € 250,00 per moment/dagdeel dat hij extra thuis moest zijn voor herstelmomenten. Hij vond dat hij daar recht op had wegens overschrijding van de termijn van drie maanden voor het herstel van de opleverpunten, het gebrek aan communicatie en het niet nakomen van afspraken door de aannemer. Bovendien voelde hij zich misleid doordat de aannemer bewust ondeugdelijk herstel zou hebben uitgevoerd.

Lees het volledige bericht

Iedereen verdient een tweede kans, ook aannemers

In een op het oog heel eenvoudige zaak over bouwrecht heeft het gerechtshof Den Haag nog eens benadrukt dat een aannemer de kans moet krijgen gebreken te herstellen. Zelfs als hij al eens eerder herstel heeft uitgevoerd. Ook bevestigde het hof dat het in beginsel aan de aannemer is om te bepalen hoe hij herstel wil uitvoeren.

Lees het volledige bericht