Nieuws

Een beroep op onderaannemers bij een aanbestedingsprocedure: hoe zit het ook alweer?

Inschrijvers van aanbestedingsprocedures doen vaak een beroep op onderaannemers. Om de controle te behouden beperken aanbestedende diensten in de opdracht vaak de wijze en de omvang waarop een inschrijver werkzaamheden in onderaanneming mag uitgeven. Is dat toegestaan?

Lees het volledige bericht

Storing in TenderNed? Mailen mag!

Bouwbedrijven die door een storing bij TenderNed niet kunnen inschrijven op een project mag worden toegestaan hun inschrijven te mailen. Dat volgt uit een uitspraak van de Haarlemse rechtbank in een zaak tussen aannemingsconcern Mourik en de provincie Noord-Holland.

Lees het volledige bericht

Raad van Arbitrage introduceert nieuwe procedure voor snelle geschillenbeslechting

De Raad van Arbitrage voor de Bouw biedt vanaf 18 november 2016 de mogelijkheid om gebruik te maken van een zogeheten Fast Track Bindend Advies procedure.

Lees het volledige bericht

Handhaving Wet Deregulering Arbeidsrelatie (DBA) voorlopig van de baan

De handhaving van de Wet DBA wordt uitgesteld tot tenminste 2018. Doel van de nieuwe wet is opdrachtgevers en opdrachtnemers meer zekerheid te bieden over de afwezigheid van een arbeidsrelatie. De Wet DBA komt in de plaats van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) die sinds 1 mei 2016 is afgeschaft. In de praktijk zorgden de nieuwe regels er echter vooral voor dat veel zzp'ers opdrachten verloren bij kopschuw geworden opdrachtgevers.

Lees het volledige bericht

Coen Hagedoorn Bouwgroep winnaar Cobouw Award 2016

De jaarlijkse verkiezing van het best presterende bouwbedrijf volgens het toonaangevende blad Cobouw is gewonnen door Coen Hagedoorn Bouwgroep.

Lees het volledige bericht

Eigendomsvoorbehoud versus curator

De afgelopen tijd zijn diverse grote winkelketens failliet gegaan. Het mag geen verrassing zijn dat een faillissement grote onzekerheid voor diverse partijen met zich brengt. Leveranciers zullen er in de regel dan ook zoveel mogelijk aan doen om hun financiële risico’s af te dekken, onder andere door het bedingen van een eigendomsvoorbehoud.

Lees het volledige bericht

Taxichauffeurs hoeven taxi’s niet terug te geven

Ex-werknemers van het failliete Klomp Groepsvervoer uit Ede hoeven de taxibussen waar zij retentierecht op uitoefenen niet af te geven.

Lees het volledige bericht

Nieuwe Rechtbank Amsterdam binnen vijf jaar weer plat

Tijdens de sloop van de oude rechtbank en de bouw van een gloednieuw complex gaat de rechtspraak door in een tijdelijke huisvesting aan de Parnassusweg. De nieuwe rechtbank opent in 2020 zijn deuren en aansluitend moet de tijdelijke rechtbank, die dienst doet als wisselruimte, het veld ruimen.

Lees het volledige bericht

Nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen leidt tot extra conflicten

De nieuwe Wet 'Kwaliteitsborging voor het bouwen', die opdrachtgevers en consumenten beter moet beschermen tegen bouwfouten, zal leiden tot extra juridische conflicten. Daarvoor waarschuwt Monika Chao-Duivis, directeur van het Instituut voor Bouwrecht (IBR) en hoogleraar aan de TU Delft in Cobouw.

Lees het volledige bericht

Bouwplaats-ID op losse schroeven

De invoering van de bouwplaats-ID staat volgens FNV bouw op losse schroeven. De vakbond en werkgeversorganisaties Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie Nederland (AFNL) zijn het onder meer oneens over de verplichting tot het centraal opslaan van data.

Lees het volledige bericht