Nieuws

Gevolgen van het Didamarrest beginnen zich af te tekenen

Het is voor de overheid lastig maar niet onmogelijk om zaken te doen met een bepaalde partij zonder eerst een selectieprocedure te houden. Dan moet wel goed gemotiveerd worden waarom de beoogde partij een bijzondere positie heeft die haar meer geschikt maakt dan andere mogelijke gegadigden. Partijen die onder verwijzen naar “Didam” een beroep doen op het gelijkheidsbeginsel moet wel kunnen aantonen dat zij de plannen zoals die voorliggen ook en onder vergelijkbare voorwaarden hadden kunnen uitvoeren.

Lees het volledige bericht

De nieuwe Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp). Wat verandert er?

Door het verbeteren van de schuldhulpverlening wil het kabinet het aantal problematische schulden terugdringen. Een van de maatregelen is het aanpassen van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. De nieuwe wet treedt op 1 juli 2023 in werking. Wat zijn de grootste veranderingen?

Lees het volledige bericht

Vakantierechten in de tijden van krapte op de arbeidsmarkt: verval en verjaring

Recent liet de Hoge Raad zich uit over vakantierechten: wat is de waarde van een vakantiedag? Wanneer vervallen of verjaren die rechten? Ruud de Quay schreef er een artikel over: Vakantierechten in de tijden van krapte op de arbeidsmarkt: over verval en verjaring. En wat is zo’n verlofdag eigenlijk waard?

Lees het volledige bericht

(On)voorziene omstandigheden. Wie betaalt de rekening van extreme prijsstijgingen?

Langzamerhand worden er in procedures meer uitspraken gedaan over de vraag of overeenkomsten met een beroep op onvoorziene omstandigheden wegens de oorlog in Oekraïne kunnen worden gewijzigd. De Rechtbank Rotterdam boog zich onlangs over de vraag of de sterk gestegen gasprijzen een onvoorziene omstandigheid zijn waardoor een warmteleverancier minder warmte mag leveren aan de tuinders die op haar energienet zijn aangesloten.

Lees het volledige bericht

Werk & Passie: Heero en tot 10 tellen

Veel werk in onze samenleving wordt verzet door mensen die dat doen met passie. Zo iemand is Heero, de mascotte van SC Heerenveen. Na al 13 jaar onder meer die rol te hebben vervuld als vrijwilliger trad hij in maart 2009 in dienst als schilder.

Lees het volledige bericht

Oorlog in Oekraïne rechtvaardigt aanpassen aannemingsovereenkomst

Aannemer heeft ondanks uitsluiting van artikel 7: 753 BW en 47 UAV 2012 recht op prijsverhoging van vaste aanneemsom. Oorlog kwalificeert als onvoorziene omstandigheid zoals in artikel 6: 258 BW.

Lees het volledige bericht

Waarschuwingsplicht bij meerwerk afgezwakt

De Hoge Raad heeft bepaald dat het voor het toekennen van meerwerk niet noodzakelijk is dat de opdrachtgever een (reëel) inzicht heeft in de omvang van de prijsverhoging dan wel in de (concreet) te verwachten meerkosten.

Lees het volledige bericht

Het non-concurrentiebeding in een krappe arbeidsmarkt: sign of the times

Goed gekwalificeerd personeel vinden is tegenwoordig bepaald een dingetje geworden. En wanneer je de perfecte kandidaat hebt gevonden, dan wil je de nieuwe collega aan jouw bedrijf binden: niet alleen met een goed salaris, maar ook met een non-concurrentiebeding. In dit artikel gaat Ruud de Quay in op een aantal zaken die elke werkgever moet weten over dit bindmiddel, juist in tijden van krapte.

Lees het volledige bericht

Nieuwe eisen aan de inhoud van de arbeidsovereenkomst in 2022: check uw model-contracten!

Als gevolg van Europese regelgeving zal met ingang van 1 augustus 2022 het arbeidsrecht veranderen.

Lees het volledige bericht

UAV-GC; Wie niet vraagt wordt overgeslagen

Er wordt niet veel geprocedeerd over de algemene voorwaarden UAV-GC die in de regel van toepassing zijn op geïntegreerde bouwcontracten. Als er geprocedeerd wordt gaat het vaak over informatie die door de opdrachtgever is verstrekt en onjuist of onvolledig blijkt. Uit een uitspraak van de Rechtbank Limburg blijkt dat van de opdrachtnemer een actieve houding gevraagd wordt en dat hij kritisch dient te zijn ten aanzien van verstrekte informatie.

Lees het volledige bericht