Werken met zzp’ers? Wakker worden!

Geplaatst op 08 jul 2024 Werken met zzp’ers? Wakker worden!

Het zal u, net als de meeste ondernemers, niet zijn ontgaan.

Over minder dan zes maanden is het afgelopen met het “moratorium”, dat geldt sinds de invoering van de Wet DBA (2016). Vanaf 1 januari 2025 gaat de fiscus actief onderzoeken of de ingezette zzp'ers echt zelfstandigen zijn of toch – in weerwil van de gesloten contracten – feitelijk onder uw gezag staan en dus werknemer zijn. 

Niet alleen in sectoren zoals de zorg, het onderwijs of de media, maar ook aannemers, timmer-, schilder- en installatiebedrijven zullen aan de beurt komen. 

De gevolgen kunnen niet gering zijn. 

Opeens blijkt de ingeschakelde zzp'er volgens de fiscus werknemer te zijn en mag u loonbelasting gaan afdragen. Het bedrijfstakpensioenfonds schrijft u aan met het verzoek om – met terugwerkende kracht – premie af te dragen. U krijgt een claim van een voormalige zzp'er die tot het inzicht komt wat hij of zij eigenlijk altijd al gedacht had: dat hij werknemer was en daarom – eveneens met terugwerkende kracht – bijvoorbeeld aanspraak maakt op nabetaling van nooit genoten vakantiedagen.

Dat het echt tijd is om wakker te worden, benadrukte ook de (vorige) regering. Eind vorige maand werd de ‘zzp-wet’ naar de Raad van State verstuurd. Ook dit wetsvoorstel (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden #VBAR) beoogt paal en perk te stellen aan het nog steeds groeiend aantal schijnzelfstandigen door onder andere het werkgeversgezag te verduidelijken.

Wat kunt u doen? Afwachten en de kop in het zand steken? Of vragen wat wij voor u kunnen doen:

Allereerst met u uw werkorganisatie in kaart brengen. (“wie doet wat en hoe gebeurt dat?”). Vervolgens gaan wij – aan de hand van onder meer de in de rechtspraak (“Deliveroo”) ontwikkelde gezichtspunten analyseren of en waar u risico’s loopt. Wij gaan dan met u de mogelijke oplossingen bespreken en adviseren u ook hoe dat kan. 

Wilt u meer weten? Neem contact op met dequay@heijltjes.nl of via Ruud de Quay. Wij maken dan na de 4-daagse graag een afspraak met u!

 

Terug naar het nieuwsoverzicht