Handhaving Wet Deregulering Arbeidsrelatie (DBA) voorlopig van de baan

Geplaatst op 22 nov 2016 Handhaving Wet Deregulering Arbeidsrelatie (DBA) voorlopig van de baan

De handhaving van de Wet DBA wordt uitgesteld tot tenminste 2018. Doel van de nieuwe wet is opdrachtgevers en opdrachtnemers meer zekerheid te bieden over de afwezigheid van een arbeidsrelatie. De Wet DBA komt in de plaats van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) die sinds 1 mei 2016 is afgeschaft. In de praktijk zorgden de nieuwe regels er echter vooral voor dat veel zzp'ers opdrachten verloren bij kopschuw geworden opdrachtgevers.

Om alle partijen aan de nieuwe manier van werken te laten wennen, geldt nu een overgangsperiode tot 1 januari 2018. In deze periode krijgen opdrachtgevers en opdrachtnemers geen boetes of naheffingen. Alleen op de echte 'valsspelers' zal nog worden gehandhaafd.

De wet DBA is al langer omstreden, maar werkgevers verdedigden deze en de afschaffing van de VAR tot nu toe. De manier waarop de wet wordt toegepast is echter te chaotisch, vinden ze. De Belastingdienst laat opdrachtgevers en zzp'ers te lang in het ongewisse of een overeenkomst wel of niet voldoet. Als de overeenkomst niet voldoet, wordt de zzp'er als werknemer beschouwd en krijgt de opdrachtgever een forse naheffing voor loonbelasting en sociale premies. Dat maakt opdrachtgevers huiverig om een zzp'er in te huren.

De overgangsperiode betekent niet dat opdrachtgevers en ZZP’ers nu stil kunnen zitten. Het blijft verstandig door een modelovereenkomst of anderszins duidelijkheid te scheppen zodat niet de schijn ontstaat dat sprake is van een arbeidsrelatie.

Terug naar het nieuwsoverzicht