Geen avondklok voor de bouw

Geplaatst op 25 jan 2021 Geen avondklok voor de bouw

De avondklok die op 23 januari jl. is ingevoerd geldt niet voor de bouw. In de bouwbranche wordt namelijk gewerkt op basis van het protocol “Samen veilig doorwerken”. De nieuwe maatregelen leiden niet tot aanpassing van dat protocol. 

Niet alleen het werk in vitale processen valt onder de uitzondering. Voor alle vormen van werk geldt in beginsel dat er ondanks de avondklok mag worden doorgewerkt. De werkgever beslist in overleg met de opdrachtgever of dit ook daadwerkelijk nodig is.Werknemers die reizen tijdens de avondklok moeten op verzoek twee verklaringen kunnen tonen; een werkgeversverklaring en een “eigen verklaring avondklok”. Beide verklaringen zijn te downloaden op de website van de rijksoverheid. 

Een aandachtspunt, dat niet alleen geldt tijdens de avondklok, is het aantal mensen dat tegelijkertijd op de werkvloer is. Het is toegestaan om met meerdere mensen tegelijkertijd op een werk te zijn, mits dat noodzakelijk is. Ook de richtlijnen voor het werken in groepen is te vinden op de website van de rijksoverheid. 

De overheid legt dus een grote verantwoordelijkheid bij werkgever en werknemer om in overleg te bepalen of het werk een tijdens de avondklok en/of in groepen noodzakelijk is. Dat brengt ook de nodige onduidelijkheid en mogelijk zelfs discussies met zich mee. Uiteraard staat Heijltjes Advocaten u graag met raad en daad terzijde.

Voor vragen over dit onderwerp, of voor andere vragen kunt u bellen of mailen met de advocaten van Heijltjes op 024-3222255/info@heijltjes.nl.

Terug naar het nieuwsoverzicht