Doe normaal over asbest

Geplaatst op 13 apr 2018 Doe normaal over asbest

Woningbouwcorporatie Talis uit Nijmegen heeft een discussie aangezwengeld over de kosten van asbestsanering. De kosten van sanering kunnen veel lager, zo blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen dat in opdracht van Talis is uitgevoerd. 

Dat juist een woningcorporatie dit punt op de agenda zet is niet onlogisch. Zij hebben veel, vaak oudere woningen in portefeuille waarin asbest verwerkt is. Naast de algemene verplichting van corporaties en andere verhuurders om asbestveilige woningen te verhuren werkt de overheid aan een verbod op asbest in daken per 2024. Een grote en dure opgave waardoor het loont kritisch te zijn op de almaar stijgende saneringskosten.

Talis directeur Ronald Leushuis: “De afgelopen jaren merken we dat regelgeving en normering steeds strenger worden, en daarmee ook duurder om in niet-sloop situaties asbest te saneren. Een van de redenen voor scherpe regelgeving is de risico-regelreflex: de neiging van bestuurders om na een incident direct maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen. Deze maatregelen blijken achteraf regelmatig duur en beperkt effectief te zijn.”

Het rapport ‘Inzichten in de omgang met het risico van asbest’ dat Ira Helsloot van de Radboud Universiteit opstelde beschrijft wat op grond van de feitelijke risico’s van asbest een redelijke beleidsmatige omgang zou kunnen zijn, welke krachten het asbestbeleid hebben gevormd en nog steeds vormen en wat de mening van huurders is over wat een redelijke omgang met asbest is. Het stuk is vooral bedoeld een bijdrage te leveren aan de discussie over de aanpak van asbest. Met, aldus Leushuis, “als resultaat dat we normaal doen over asbest”.

Het rapport van Helsloot en de visie van Talis kunt u hier nalezen. Voor vragen over asbestsanering kunt u bellen of mailen met Peter Verstegen van Heijltjes Advocaten.

Terug naar het nieuwsoverzicht